Gotowanie to przyjemność.

Poszukujesz dobrych garnków i patelni? Zapraszamy

Wstydzisz się polskich tradycji kulinarnych?

luksusowe garnkiPisałam tekst o kuchni polskiej i o tym, jak źle bywa postrzegana.
Często wstydzimy się naszej kuchni.
Ale to dotyczy również innych, typowo polskich akcentów.
Wstydzimy się religijności, naszych tradycji i zwyczajów.
Naszej historii, naszego rządu, jednym słowem - wstydzimy się wszystkiego, co polskie. Jednak tak naprawdę właśnie takiej postawy powinniśmy się wstydzić.
Większość krajów jest dumna z całego swojego dziedzictwa.
Z regionalnych kuchni też.

Polska ze względu na to, że jest bardzo dużym krajem, ze skomplikowaną historią, ma bardzo dobrze rozwinięte kuchnie regionalne.

To naprawdę niesamowite, jak bardzo różnią się między sobą tradycyjne potrawy z różnych miejsc naszego kraju.

Kuchnia śląska w ogóle nie przypomina podlaskiej, czy kaszubskiej.

Ba - mazurska ma niewiele wspólnego z podlaską (a są to regiony położone obok siebie).

Zupełnie inne są tradycyjne potrawy na Podhalu, a inne nad morzem.
Oczywiście wynika to z tego, że bogactwa naturalne tych regionów się różnią.

Z czego ten dziwny wstyd wynika? Może z tego, że w większości kuchnia polska, to kuchnia biedna.

Często oparta na ziemniaku.

Jednak to, jak niesamowite potrawy powstały w warunkach trudnych, jest warte odnotowania.
Chyba w żadnym kraju nie ma tylu potraw z ziemniaka.

Gotuj zdrowo

luksusowe garnki Gotowanie może być formą spędzania wolnego czasu. Warto przygotowywać posiłki samodzielnie, ponieważ mamy większą kontrolę nad tym co jemy.
Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne - zapobiega nowotworom, dodaje energii i poprawia samopoczucie.
Ostatnio coraz popularniejsze jest przygotowywanie potraw na parze - można tutaj zastosować albo specjalny wkład na garnek, są również dostępne piekarniki parowe.

Warzywa i ryba przygotowane na parze nie tracą witamin i przede wszystkim - nie dodajemy dodatkowych kalorii.

Taki garnek lub wkład do gotowania na parze to nie jest jakiś wielki wydatek, a przygotowanie dania jest szybkie i naprawdę łatwe.

Blogosfera kulinarna - oczekiwania vs rzeczywistość

Blogi kulinarne należą do najpopularniejszych w sieci.
Polskim absolutnym rekordzistą, przekraczającym milion unikalnych użytkowników miesięcznie, jest kwestiasmaku.com Skąd ten fenomen? Cóż - internet jest niezwykle przydatnym narzędziem jeśli chodzi o przepisy kulinarne.

Mało, że możemy znaleźć przepis na wszystko (również na bardzo egzotyczne dania), to jeszcze możemy sprawdzić, czy to danie rzeczywiście jest dobre - po opiniach i komentarzach.

\Wydaje się, że powinien to być niezły rynek - mnóstwo użytkowników reprezentujących najbardziej pożądaną grupę docelową - żyła złota? A jednak nie. Wbrew pozorom o pieniądze z bloga wcale nie jest łatwo, nawet jeśli przyciąga on masę użytkowników. Owszem, niektórzy potrafią z tego żyć - nawiązują współpracę z markami, sprzedają przestrzeń na stronie pod reklamy, biorą udział w różnych akcjach, czy... wydają książki kulinarne.

Jednak to wcale nie jest żyła złota - nie ta branża.

Brakuje dobrych programów afiliacyjnych, z których są najlepsze zyski. Bo z samych kliknięć w reklamy AdSense niestety się nie zarobi (o czym można poczytać na branżowych stronach internetowych).

.

Widok do druku:

luksusowe garnki