Wygodna wymówka

wypożyczalnia naczyń krakówZdrowe jedzenie często wydaje się drogie.
Ale to nie jest prawda, tylko wygodna wymówka.
Porównajcie sobie ceny świeżych owoców i warzyw i ceny mięsa z gotowymi produktami do odgrzania.

Gotowce są nie tylko niezdrowe, ale też droższe.

Że niby nie masz czasu gotować? Makaron wcale nie jest kaloryczny, a przygotowanie spaghetti z sosem pomidorowym (wcale nie ze słoika!) zajmie ci 15 minut.
Serio.
Zrobienie kanapki na lunch to też nie jest fizyka kwantowa. Tylko unikaj kiepskich wędlin i podrób sera. Świetny jest polski twaróg, do tego warzywa i plasterek dobrej szynki. Nie trzeba wielkich umiejętności kulinarnych, dużej ilości wolnego czasu, ani wybitnie zasobnego portfela. Wystarczy chcieć.

Z czego jest twoja patelnia?

wypożyczalnia naczyń kraków Miedziane garnki są...

prześliczne.

Te emaliowane świetnie sprawdzą się w kuchni urządzonej w stylu retro, te z teflonową powłoką są bardzo delikatne, a te tytanowe...

No te są najlepsze.
Ale i zdecydowanie najdroższe.

Z patelniami jest podobnie.

Póki co najpopularniesze są te z powłoką teflonową, ale uwaga - nie warto tu oszczędzać, bo teflon teflonowi nierówny! Szukaj takiej ze znakiem R.

Na temat teflonu jest wiele mitów, jednym z najpopularniejszych jest ten, że jest on szkodliwy i niebezpieczny dla zdrowia.

Cóż - nie jest tak.
To prawda, że patelnię ze zdartą powłoką należy wyrzucić, ale to głownie dlatego, że szkodliwe jest... aluminium, z którego jest zrobiona. Nie bójmy się więc tego tworzywa - prawidłowo użytkowane zapewni nam możliwości smażenia bez dodatkowego tłuszczu, a to naprawdę ważna zaleta.

Zdrowe jedzenie z grilla?

Tak, grillowane potrawy mogą być zdrowe.
Przede wszystkim - nie wrzucaj na grilla żadnej "różowej" kiełbasy! Pod wpływem temperatury powstają w niej szkodliwe dla organizmu rakotwórcze azotany.
Lubisz kiełbasę z grilla? Wybieraj białą.
Poza mięsem można grillować warzywa - nadają się do tego: cukinia, papryka, bakłażan, cebula.

Wystarczy zamarynować je w oliwie i ziołach, można zrobić z nich pyszne szaszłyki.

Z grilla bardzo smaczne są ryby - sprawdzi się szeroko dostępny łosoś i pstrąg, jednak pamiętajmy - ryby nie potrzebują bardzo wysokiej temperatury i długiego czasu! Do potraw przygotuj lekkie sałatki na bazie świeżych, sezonowych warzyw - sałata, rzodkiewka, ogórki i pomidory są pełne witamin i antyoksydantów.
Do picia przygotuj własną lemoniadę lub mrożoną herbatę - to naprawdę nie jest trudne, ani czasochłonne, nie podawaj kolorowych napojów pełnych cukru. Do mięs i kiełbas lepsza będzie musztarda, czy też keczup zamiast bardzo kalorycznego majonezu.
Kilka prostych zasad sprawi, że potrawy z grilla będą znacznie bardziej zdrowe, a jednocześnie - smaczne :).
.