Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw. Szukasz producenta wędzarni?

Wędzenie w domowym zaciszu

wędzarnie wędzarnieSamodzielne wędzenie jest w Polsce coraz bardziej popularne.
Wszelkiego rodzaju wędzarnie rosną jak grzyby po deszczu na działkach i w przydomowych ogródkach.

Każdy kto spróbował domowych wyrobów wie, że jest to gra warta świeczki.

Niezapomniany smak i aromat zachęcają do samodzielnego wędzenia, które jest prostsze niż może się nam wydawać.
Najważniejsze jest stworzenie odpowiedniej konstrukcji z miejscem na palenisko oraz miejscem do wieszania wędzonek.
Następnie powinniśmy dobrać odpowiedni rodzaj drzewa w zależności od tego, czy chcemy wędzić ryby, drób, wieprzowinę lub wołowinę.
Drewno powinno suszyć się przez minimum trzy miesiące, zanim zostanie użyte do wędzenia.

Zalety wędzenia w domu

Zalety wędzonych potraw zna każdy z nas i zajadamy się z nimi ze smakiem.
Niesamowity aromat wędzenia potrafi nadać wyjątkowego smaku i aromatu wszelkiego rodzaju wędlinom, zupom czy daniom jednogarnkowym. Nie dziwi więc wszechobecność wędzonek w przepysznej polskiej kuchni.
Często jednak można spotkać się z wyrobami, które udają wędzone.
Mają one nadawany sztuczny kolor i aromat, jednakże nie mają nic wspólnego z prawdziwym wędzonym jedzeniem.
Aby spożywać zdrowe posiłki z pewnego źródła najlepiej jest wykonać wędzarnię w swoim ogródku, jeśli tylko mamy taką możliwość.
W Internecie znajdziemy wiele porad na temat budowy wędzarnika oraz przepisów na pyszne, własnoręcznie zrobione wędliny.

Wiesz, z czego słynie polska kuchnia?

Trend na tradycyjną polską żywność ma się dobrze, co bardzo cieszy.
Zachłysnęliśmy się nowościami z obcych kuchni, pokochaliśmy pizzę, polubiliśmy sushi i odkryliśmy amerykańskie burgery.

Pora wrócić do naszych, tak bardzo wyjątkowych smaków.

Wiecie z czego słynie Polska? Z kiełbasy. To, co wyróżnia naszą kiełbasę jest proces tradycyjnego wędzenia.
Te smaki docenili inni, i dosłownie - podbiliśmy podniebienia Europy.

Warto więc pamięta o tym, by nasze kulinarne tradycje traktować jak dziedzictwo kulturowe.

Uważam, że psucie smaku poprzez "wyrafinowane" dodatki typu glutaminian sodu, naprawdę nie powinno uchodzić producentów na sucho.
Promujmy, dobrą, prawdziwą i wysokiej jakości, polską żywność!.

Widok do druku:

wędzarnie