najlepszy catering dietetyczny warszawa

Zainwestuj w zdrowe odżywianie - popraw swoje samopoczucie.
Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków, niech inni zrobią to za ciebie.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą

Dietetyczny aksjomat

najlepszy catering dietetyczny warszawaZdrowe odchudzanie to zdrowe odżywianie.
Szybkie zrzucenie wagi nie przełoży się na długotrwały...efekt. Tak, to nudna i wielokrotnie powtarzana mantra, a jednak ludzie ciągle popełniają te same błędy.

Nie ma diety cud - od tego faktu należy zacząć.

Jeżeli nie dasz rady zmienić swoich nawyków żywieniowych i stylu życia, to niestety - musisz się liczyć z konsekwencjami. Ale to wcale nie znaczy, że zdrowe jedzenie jest niesmaczne.
Ba - da się przygotować zdrową (ale niekoniecznie dietetyczną) pizzę, czy tez burgera.
Da się odchudzić sos czosnkowy zastępując majonez jogurtem, da się wiele osiągnąć za pomocą prostych trików.
Naprawdę warto - dla lepszego zdrowia i samopoczucia podchodzić do tego co jemy z dużą większą świadomością.

Co tak naprawdę jest gluten free?

Dieta bezglutenowa - bardzo ostatnio modna, ma swoich zaciętych wrogów i gorących zwolenników.
Jak to jest z tą nietolerancją glutenu, i czy rzeczywiście jest on źródłem wszelkiego zła? Nie będę tego oceniać, ponieważ nie o tym chcę tutaj napisać.
Przede wszystkim największymi beneficjantami w tej wojnie o gluten są oczywiście chorzy na celiakię.
Wreszcie mają na rynku, w normalnych sklepach spożywczych, ogrom produktów, z których mogą wybierać.
Jednak mamy też pewną paranoję.
Pojawiają się produkty gluten free, które nigdy nie zawierały glutenu. Sprytna sztuczka marketingowców, wykorzystujących nowe trendy żywieniowe? Z pewnością.
Nie ma glutenu w waflach ryżowych i nigdy go tam nie było - ryż, jak i pochodząca z niego mąka, po prostu tego białka nie zawierają.

Takich produktów jest mnóstwo.

Chipsy jabłkowe - gluten free, mleko - gluten free.
Drodzy producenci - robicie sobie z klientów jaja (oczywiście gluten free)? Nie jesz glutenu i świetnie się po tym czujesz - świetnie. Ale nie daj sobie robić wody z mózgu!

Gluten - kolejny żywieniowy potwór?

Gluten ? mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np.
pszenicy, żyta i jęczmienia. Podczas wyrabiania ciasta z mąki, zawarty w niej gluten w wyniku sieciowania tworzy z wodą strukturę przestrzenną nadającą ciastu ciągliwą konsystencję.

Powoduje to uwięzienie pęcherzyków dwutlenku węgla powstającego w cieście, gdy podlega ono fermentacji, co z kolei odpowiada za wzrost jego objętości podczas ?wyrastania?, a po wypieczeniu otrzymane pieczywo ma porowatą strukturę.

Powodowana przez gluten ciągliwość ma również znaczenie w przypadku ciast, które nie podlegają fermentacji, ale są spulchniane za pomocą np. proszków do pieczenia lub, tak jak ciasta makaronowe, nie są w ogóle spulchniane. Gluten można wydzielić z mąki w wyniku wymycia skrobi z surowego ciasta. W tej formie wygląda podobnie do gumy do żucia.
Na tej operacji opiera się metoda laboratoryjna określania ilości glutenu w mące.
Nietolerancja glutenu występująca u 1% populacji jest chorobą związaną z wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi i powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych.Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Gluten.

Poprzednie wpisy:

Następne wpisy: