O patelniach

wynajem sprzętu gastronomicznego kraków wynajem sprzętu gastronomicznego krakówMiedziane garnki są...
prześliczne.
Te emaliowane świetnie sprawdzą się w kuchni urządzonej w stylu retro, te z teflonową powłoką są bardzo delikatne, a te tytanowe...
No te są najlepsze.

Ale i zdecydowanie najdroższe.

Z patelniami jest podobnie.

Póki co najpopularniesze są te z powłoką teflonową, ale uwaga - nie warto tu oszczędzać, bo teflon teflonowi nierówny! Szukaj takiej ze znakiem R.

Na temat teflonu jest wiele mitów, jednym z najpopularniejszych jest ten, że jest on szkodliwy i niebezpieczny dla zdrowia.

Cóż - nie jest tak.

To prawda, że patelnię ze zdartą powłoką należy wyrzucić, ale to głownie dlatego, że szkodliwe jest...
aluminium, z którego jest zrobiona.
Nie bójmy się więc tego tworzywa - prawidłowo użytkowane zapewni nam możliwości smażenia bez dodatkowego tłuszczu, a to naprawdę ważna zaleta.

Bo to trzeba mieć czas i pieniądze

Zdrowe jedzenie często wydaje się drogie.
Ale to nie jest prawda, tylko wygodna wymówka.
Porównajcie sobie ceny świeżych owoców i warzyw i ceny mięsa z gotowymi produktami do odgrzania.
Gotowce są nie tylko niezdrowe, ale też droższe. Że niby nie masz czasu gotować? Makaron wcale nie jest kaloryczny, a przygotowanie spaghetti z sosem pomidorowym (wcale nie ze słoika!) zajmie ci 15 minut.
Serio.
Zrobienie kanapki na lunch to też nie jest fizyka kwantowa.

Tylko unikaj kiepskich wędlin i podrób sera.

Świetny jest polski twaróg, do tego warzywa i plasterek dobrej szynki.

Nie trzeba wielkich umiejętności kulinarnych, dużej ilości wolnego czasu, ani wybitnie zasobnego portfela.

Wystarczy chcieć.

Czym jest dla ciebie jedzenie?

O jedzeniu pisze się przyjemnie, nie powiem. Pewnie dlatego, że budzi jak najbardziej pozytywne skojarzenia. Człowiek od razu robi się szczęśliwszy, jeśli zamiast klepać kolejny tekst w tematyce okołobiznesowej, może wreszcie dać upust - nomen omen - kulinarnej rozpuście.
Nie wszyscy jednak patrzą w ten sposób na jedzenie.
Niektórzy wrzucają do swej paszczy co popadnie, by zaspokoić głód.
Nie tędy droga jednak - ani to nie jest zdrowe, no i trochę nie wypada.
Nie twierdzę, że od razu trzeba jakieś drogie specjały w siebie pakować, a gdzie tam.

Najpyszniejsze jedzenie, to najprostsze jedzenie - takie, które uruchamia sieć pozytywnych wspomnień.

Dlatego lubimy pierogi, kopytka, dżemy i inne skarby. W prostocie siła :) .